24 nov. 2020
El Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) ha anunciat avui la futura creació del Departament d’Innovació, Tecnologia i Competitivitat de la Generalitat i la incorporació al partit de la bioquímica, Àurea Rodríguez, que serà la persona encarregada de dissenyar i liderar aquest futur departament. Rodríguez, de 43 anys, és actualment la directora d’Innovació Empresarial de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) de la Generalitat i acumula vint anys d’experiència professional en el món de la innovació, la tecnologia i l’empresa.
La creació d’aquest nou departament i la incorporació d’Àurea Rodríguez forma part de l’estratègia del PNC per adaptar l’estructura del futur govern català a les necessitats reals del país, tant socials com econòmiques, i promoure perfils professionals i solvents al capdavant de les diferents àrees. “Necessitem els millors perfils tècnics i professionals per prioritzar el control de la pandèmia i l’ambició de tenir una economia forta i innovadora, que generi llocs de treball i que permeti tornar a posicionar Catalunya com a motor industrial i econòmic”, ha manifestat la secretària general del PNC i candidata a la presidència de la Generalitat, Marta Pascal.
Segons Pascal, la incorporació d’Àurea Rodríguez, com a professional independent que mai ha estat vinculada a cap partit polític, suposa disposar “d’una bona coneixedora dels fons europeus i de la gestió i estratègia empresarial, convertint-se en una de les majors expertes que hi ha a Catalunya sobre Europa i les diferents tecnologies i les seves aplicacions i possibilitats empresarials”. La secretària general del PNC considera que el futur Departament d’Innovació, Tecnologia i Competitivitat ha de donar resposta a la nova realitat en què “les economies mundials es mesuren pel grau de competitivitat i la seva capacitat d’innovació i generació de coneixement i talent”, per la qual cosa “és imprescindible tenir totes les eines per reinventar-se i innovar”.
En aquest sentit, la primera funció del nou Departament de la Generalitat serà redactar un pla de competitivitat per a Catalunya, que tindrà com a prioritat que el país no només es recuperi econòmicament, sinó que consolidi una indústria de futur basada en la innovació, la sostenibilitat i la tecnologia.
Per la seva banda, Àurea Rodríguez ha recordat que actualment Catalunya es troba en una situació de crisi i fragilitat que està tenint greus conseqüències per a les persones i les empreses. “Aquesta gran disrupció afecta la nostra manera de viure i a l’economia i, ara o mai, la innovació i la tecnologia passen a ser elements essencials per adaptar-nos a aquesta nova era”, ha explicat. Segons Rodríguez, l’aposta del PNC per crear un Departament d’Innovació, Tecnologia i Competitivitat “és una adaptació als nous temps i a la construcció d’un nou model econòmic per a Catalunya”.
En aquest sentit, el projecte programàtic del PNC es basa en tres eixos de treball que són la salut i l’ensenyament, un pla de xoc social i aquest pla de competitivitat. “Sense economia no hi ha benestar i és urgent salvar i crear tantes empreses com sigui possible, fer-les créixer i que siguin competitives i amb el màxim valor afegit”, ha insistit Àurea Rodríguez.
Un perfil vinculat amb la innovació empresarial
Àurea Rodríguez (Torredembarra, 1977) és bioquímica i màster en Administració i Direcció d’Empreses (MBA). Tota la seva carrera professional ha estat estretament relacionada amb la gestió de la tecnologia, la innovació i l’empresa, ocupant diferents responsabilitats en organitzacions i empreses tecnològiques. Així, en una primera etapa va treballar a la farmacèutica Vita Invest (ara Allergan), la Transplant Services Foundation, el Pla Metropolità de Barcelona, l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia o el Centre de Regulació Genòmica, del qual des de fa més de deu anys forma part del consell d’administració d’una de les seves spin-off, l’empresa Qgenomics.
Durant el període 2008-2016 va ser primer gerent del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut a Reus i quan aquest organisme es va fusionar amb Eurecat, el centre tecnològic de Catalunya, va passar a ser la seva gerent a la demarcació de Tarragona, amb responsabilitats en els centres de treball d’Amposta, Reus, Tarragona i Vila-seca. En aquesta etapa també va exercir com a Cap de la Unitat de Desenvolupament Corporatiu d’Eurecat.
Actualment Rodríguez és la directora d’Innovació Empresarial d’Acció, del departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, des d’on dona suport a la definició estratègica de les polítiques i programes d’innovació empresarial. També forma part dels patronats i consells rectors del centre tecnològic Eurecat, la Fundació LEITAT, el Centre de Visió per Computador, l’I2CAT-Internet i Innovació Digital de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.